Pet zanimljivih mitova o alkoholu


1
Pet zanimljivih mitova o alkoholu
Pet zanimljivih mitova o alkoholu

Postoji mnogo mitova povezanih sa konzumiranjem alkohola. Nekima od njih se veruje više nego drugima. Evo pet uobičajenih mitova o alkoholu koji zvuče zanimljivo, ali nisu istiniti.

Mit 1: Ako malo spavam, izbaciću konzumirani alkohol iz svog tela

Suprotno ovakvom razmišljanju, san usporava brzinu otrežnjenja, jer san sprečava da se alkohol rastvori u krvi. Zbog toga, dok spavamo, telu će biti potrebno više vremena da izbaci alkohol iz tela. Do ovog otkrića došli su japanski stručnjaci iz Nacionalnog centra za borbu protiv alkoholizma. Zanimljivo je i da alkohol dugoročno negativno utiče na san. Ljudi koji su konzumirali veće količine alkohola kasnije su imali problema sa spavanjem.

Mit 2: Ispijanje kafe će mi pomoći da se otreznim

Kafa sadrži kofein, stimulans koji nas čini budnim. Međutim, kofein ne pomaže telu da brže obradi alkohol. Naučnici tvrde da će ispijanje kafe ujutro pogoršati postojeće simptome mamurluka. Pošto je kafa diuretik, ona će izbaciti preostalu vodu iz organizma, pa je bolje izbegavati svako piće sa kofeinom. Najbolje je piti običnu vodu ili multivitaminske napitke koji će pomoći telu da napuni elektrolite.

Mit 3: Ako jedem masnu hranu pre pijenja alkohola, neću moći da se napijem

Masna hrana neće delovati kao sunđer i apsorbovati alkohol. Ipak, važno je pojesti nešto pre i tokom konzumiranja alkohola, jer hrana u stomaku usporava apsorpciju alkohola u cirkulatorni sistem, ako se alkohol konzumira u umerenim količinama.

Mit 4: Ništa mi se neće desiti ako pomešam alkoholna pića sa energetskim pićima

Energetska pića menjaju percepciju o tome koliko smo zaista pijani, jer maskiraju sedativne efekte alkohola koji često navode ljude da prestanu da piju. Konzumiranje kombinacije energetskih napitaka i alkohola u velikim količinama može izazvati ozbiljne negativne posledice. Da biste ostali svesni svojih granica i izbegli moguće negativne efekte uzrokovane konzumiranjem previše alkohola i previše kofeina, izbegavajte mešanje alkohola i energetskih pića.

Mit 5: Mešanje različitih alkoholnih pića izaziva mučninu

Količina alkohola koju neko popije i vreme kada je pije važniji su od vrste pića ili načina na koji se piće meša. Ako prebrzo popijete previše alkohola, može vam biti muka, bilo da je u pitanju vino, pivo ili žestoka pića. Ilustracije radi, ista količina alkohola, odnosno etanola (10 g) nalazi se u 250 ml piva sa 5% alkohola, 100 ml vina sa 12% alkohola ili 30 ml žestokog pića sa 40% alkohola. Takođe treba da znate da jetri treba oko sat vremena da preradi i ukloni jednu jedinicu ili 10 g alkohola. Ništa ne može ubrzati proces eliminacije alkohola iz organizma.


Like it? Share with your friends!

1

0 Comments

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *