KAKO JE NEMAČKI LAK ZA UČENJE

Nemački jezik je relativno lak. Za onog ko zna latinski, i ko je naviknuo na padeže, nemački jezik ne predstavlja neku teškoću. To je ono što profesori nemačkog kažu na prvom času, ali… A onda počinju da drže predavanja sa  der, die, das,den itd, govoreći da je sve dalje u stvari logično. A to znači lako.
E sada ćemo zato na sledećem primeru i dokazati koliko je nemački jezik lak i jednostavan. Kao prvo, potrebna nam je jedna knjiga na nemačkom jeziku. Radi se o jednoj prelepoj knjizi u skupom platnenom povezu,koja je izdata u Dortmundu,a koja govori o običajima u plemenu Hotentota (nemački: Hottentotten).
Knjiga govori o tome kako kengure (Beutelraten) hvataju i zatvaraju u kaveze (Kotter), koje zatim prekrivaju tkaninom (Lattengitter) da bi ih zaštitili od nevremena. Na nemačkom se ti kavezi zovu: Kavezi prekriveni tkaninom (Lattengitterkotter), a kada su u njima i kenguri, to su onda (Lattengitterkotterbeutelraten). Jednog dana su Hotentoti uhvatili ubicu (Attentater), optuženog da je ubio majku (Mutter), takodje iz plemena Hotentota (dakle Hottentottermutter), majku priglupog i mucavog deteta (Stottertrottel). Ta se majka na nemačkom dakle zove Hottentottenstottertrottelmutter, a njen ubica, naravno, Hottentottenstottertrottelmutterattentater. Privedenog su zatim privremeno zatvorili u kavez za kengure (Beutelratenlattengitterkotter), iz koga je on ubrzo zatim pobegao. Svi su se odmah dali u potragu za njim, kada je jedan Hotentotski ratnik pobedonosno uzviknuo:

– Uhvatio sam ubicu (Attentater)!
– Šta? Koga? , upitao ga je poglavica.
– Pa, Lattengitterkotterbeutelratenattentater ! Uzvrati ovaj.
– Kako ? Ubicu iz kaveza za kengure prekrivenog tkaninom ??? upita poglavica.
– Da, to je Hottentottenstottertrottelmutterattentater (Ubica majke priglupog i
mucavog deteta), reče ratnik.
– Pa naravno, reče poglavica, samo trebao si odmah da mi kažeš da je to u stvari
Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelratenattentater !

    Eto vidite, nemački jezik je izuzetno lak i jednostavan, samo se Vi trebate dovoljno zainteresovati za njega.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here