Amerika
Amerika

Amerikanci protiv Kanađanina

Ovo je originalna zabeleška o razgovoru preko radija u noći između 9. i 10. oktobra 1995. koja se odigrala između admirala na nosaču aviona „Linkoln“ i kanadskih vlasti sa obale ostrva Njufaundlend.Razgovor je objavilo ministarstvo mornarice Kanade 10. oktobra 1995.

Amerikanac: Molim vas da skrenete sa našeg kursa za 15 stepeni na sever, da bi ste izbegli sudar sa nama.
Kanađanin: Mi Vam odlučno preporučujemo da skrenete sa našeg kursa za 15 stepeni na jug, da bi ste izbegli sudar sa nama.
Amerikanac: Govori Vam lično admiral sa ratnog broda mornarice SAD. Ponavljam, skrenite sa vašeg sadašnjeg kursa, odmah.
Kanađanin: NE! Ponovo Vam kažem, skrenite sa vašeg sadašnjeg kursa! Hitno.
Amerikanac: Govorim Vam sa nosača aviona ratne mornarice SAD „Linkoln“ drugog ratnog broda po veličini u Atlantiku. U našoj pratnji nalaze se tri razarača, tri krstarice i veći broj ratnih brodova koji nas štite na zadatku. Zahtevam ultimativno da odmah skrenete sa sadašnjeg vašeg kursa plovljenja za 15 stepeni severno. Ukoliko to ne učinite bićemo prinuđeni da preduzmemo određene kontra-mere protiv vašeg broda da bismo obezbedili sigurnost naše flote na cijem je čelu nosač aviona „Linkoln“ sa kojeg vam govori lično admiral flote O’Bredi.
Kanađanin: Nismo u mogućnosti da udovoljimo vašem ultimativnom zahtevu, pošto se nalazimo na svetioniku ostrva Njufaundlend i nismo u pokretu. Molimo da nam odgovorite da li ste razumeli našu poruku!
(Sledi pauza od dva minuta)
Amerikanac: Admiral flote O’Bredi nema vremena da vam odgovori pošto skreće čitavu flotu za 45′ stepeni na jug i to hitno!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here